egy mobil robot építésének története

Robotkocsi

Robotkocsi

Tanuljunk fonni!

nem csak háziasszonyoknak

2017. szeptember 25. - dralisz82

Amíg az alaplemez megérkezik, összeraktam a lámpatesteket és méretre vágtam a kábelkötegeiket. Az első lámpatestekhez 4-4, a hátsókhoz 5-5 ér megy. Ezeket a kötegeket szeretném ízlésesen elvezetni, ne csak úgy lógjanak össze-vissza. Ha csak simán összesodornám az ereket, az előbb-utóbb szétjönne. Inkább egy ősi módszerhez nyúltam.

A fonás régi tudomány, és szélesebb körben használjuk, mint elsőre gondolnánk. Fonni lehet kötelet, hajat, kalácsot, de karikás ostort és kosarat is. Itt most kábelköteget fogok ily módon készíteni.

Kezdjük a legkönnyebbel: egy másik projektemhez kellett készítenem egy rövid, 3 eres köteget. Gondoltam, ez jó lesz gyakorlásnak. Először is helyezzük magunk elé a három vezetéket egymás mellé, majd rögzítsük a túlsó végüket stabilan.

A hármas fonás menete: fogjuk meg a vezetékek felőlünk eső végeit, vigyük át a jobb szélső vezetéket a maradék kettő közé, majd a bal szélsőt a másik kettő közé. Ezt a folyamatot ismételjük.

Esetemben először a feketét raktam a piros és a sárga közé, majd a pirosat a fekete és a sárga közé, majd a sárgát a fekete és a piros közé, és így tovább:

robotkocsi_030_harmas_fonas.jpg

A négyes fonás sem sokkal bonyolultabb, mert páros számú ágakkal dolgozunk, először a két jobb oldalit, majd a két bal oldalit, végül a két középsőt kell egymáson kereszteznünk: A jobb szélsőt visszük át a mellette lévő fölött, majd a két bal oldali közül is a jobb oldalit kell áttennünk a bal oldali fölött, végül az így kapott két középső közül a bal oldalit tesszük át a jobb oldali fölött. Nyálcsorgatva tanuláshoz nézzük az alábbi, nagyon szemléletes videót:

Ugyanezt vezetékekkel végezve nekem ilyen lett az eredmény:

robotkocsi_031_negyes_fonas.jpg

Kábelkötegnél nem kell olyan szorosan fonni, mint kalácsnál, így vezetékekből sincs szükségünk sokkal hosszabbakra, mint a köteg végső hossza, hajlékonyabb lesz a kötegünk, és a vezetékek sem fognak megtörni.

Az ötös fonat készítését szintén egy látványos videóval szemléltetném:

Ez már a haladó szint, pedig messze járunk még a 32 ágú karikás ostor készítésétől. Könnyebb követni a lenti videó alapján, ahol két hármas fonatként kezelik a mindenkori jobb és a mindenkori bal oldali 3 - 3 ágat, melyeket felváltva, és mindegyiket kívülről kezdve kell fonni.

Az 5 ágú köteg készítéséhez már nagyon nagy segítség volt a "harmadik kéznek" nevezett kis állvány, meg az a pár krokodilcsipesz:

robotkocsi_032_otos_fonas.jpg

robotkocsi_033_otos_fonas.jpg

robotkocsi_034_otos_fonas.jpg

Az így kapott kötegek - bár picit kaotikusnak tűnnek - sehogy sem fognak szétesni, mert minden szál kapaszkodik a többibe. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a vezetékek méretre vágása után az egyik végükre szánt csatlakozót forrasztottam fel, így egyszerűbb volt kezelni a köteget. A kötegek másik végén látható, hogy az ereket lépcsőzetes hosszúságúra vágtam, mely a lámpatestekre forrasztásnál nyer majd értelmet.

Itt pedig egy videón, jó angol nyelvű magyarázat mellett megérthetjük 3-astól egészen a 9-es fonatig a fonás mikéntjét:

 Az elkészült kábelkötegek beforrasztásával folytatom majd a következő posztban.

robotkocsi_035_kabelkotegek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://robotkocsi.blog.hu/api/trackback/id/tr4312884732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása