egy mobil robot építésének története

Robotkocsi

Robotkocsi

Egy kis mechanika

2017. szeptember 13. - dralisz82

Legutóbb az elektronikával foglalkoztam, most a mechanikus részeken volt kedvem gondolkozni.
Az új vezérlőegység és további műszerek, érzékelők elhelyezéséhez szükség lesz egy szerelőlapra. Az autó szerencsére jó nagy, így nagy felületet lehet kialakítani a hátán.
A gyári kasztnit tartó 4 db rögzítési pont jól használhatónak tűnik erre a célra is, így ezek távolságait és elhelyezkedését mértem fel.


Pont volt kéznél egy kb. megfelelő méretű kartonlap a gondolkodáshoz:

robotkocsi_006_alaplemez_proba.jpg

Elől közvetlenül mehet a szerelőlap a konzolokra, hátul 17.5 mm-es távtartókra is szükség lesz:

robotkocsi_007_alaplemez_proba.jpg

A szerelőlap szélességét végül 24 cm-nek, a hosszát 36 cm-nek határoztam meg, majd felrajzoltam a rögzítőpontok helyeit is.
Egy munkatársam felajánlotta, hogy szívesen legyártja nekem lézervágóval a lapot, így a téglalapnál kicsit formásabbra tervezem, valamint rögzítő réseket is tervezek rá. 3 mm vastag műanyag lap elegendőnek tűnik a célra.

A TinkerCAD nevű ingyenes, online 3D tervezővel már van korábbról tapasztalatom: 3D nyomtatáshoz terveztem benne egyszerűbb alkatrészeket, és bár komplexebb feladatokra vannak sokkal jobb programok is, egyszerű barkácsoláshoz ez is megteszi. Bármi más vektorgrafikus program is megteszi, ami tud SVG-ben, vagy DXF formátumban menteni.

A TinkerCAD-ben egyszerű objektumokat (melyek lehetnek "anyagból", vagy "lyukak") kombinálva kaphatunk komplexebb formákat:

robotkocsi_008_alaplemez_terv.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://robotkocsi.blog.hu/api/trackback/id/tr5912825202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása